Året var 2001. Ett gäng kvinnor bestämde sig för att ta saken i egna händer, upphöja sig och helt fräckt utnämna sig till ledamöter i en akademi med mål och motto att fördjupa kunskap och diskussioner om feminism på Åland.

Nu firar Feministakademin på Åland 20 år och Åland 100 år. Det vill vi uppmärksamma med en Feministbaccanal. Syftet är att samla feminister i alla åldrar till ett sprakande och roligt intellektuellt och kulturellt program med god mat, smarta samtal och roliga aktiviteter.

Baccanalen äger rum den 11-12 juni 2022 i Saltvik. Vi kommer att vara på Kvarnbo pensionat och i Vikingabyn. Alla tidigare mottagare av priset som Årets feminist är inbjudna.

Vi startar klockan 13:00 på lördagen den 11 juni med en invigning ute i det gröna. Den första av våra pristagare, Marianne Laxen håller festtal. Vi lyssnar på sång av Elise Granesäter. Hyllningar och presenter mottages med glädje. Invigningen kommer även att streamas.

Efter invigningen följer två pass med valbara workshops kring allt från vikingastrider till feministisk teori. Du väljer två workshops vid din anmälan.

Vi avslutar kvällen med en festmiddag i Vikingabyn. Kvällen leds av Camilla Gunell. Vi får äntligen dela ut priset till Årets feminist 2020 Anja Hirdman. Underhåller oss under kvällen gör Ulvens döttrar och Folk utan dräkt. Vi äter och festar tillsammans, och den som vill kan dansa hela natten.

Den 12 juni avslutas Baccanalen med en reflekterande vandring i det vackra landskapet i Saltvik under ledning av Maria Widén.

Alla intresserade feminister är välkomna!

Anmälan:

Du anmäler dig här: Anmälan Feministbaccanalen 2022
Din anmälan fastställs när du betalat in deltagaravgiften. Avgiften är 45€ som du betalar in på konto FI9455780420145501.
Sista anmälningsdag 4 juni

I anmälan ingår:
– Program med omkring 10 workshops att välja mellan
– Fika och middag
– Naturvandring på söndag

Anmälan är bindande men kan överlåtas till en annan genom en skriftlig anmälan till info@feministparaplyet.ax.

Workshops pass 1

Kvinnor som vill…

Min kropp, min lust, min rätt. Samtalsledare Maria Widén, präst och vandrare

Enastående kvinnor

Vi diskuterar hur du kan vara huvudperson i ditt eget liv. Samtalsledare Barbro Sundback, politiker och kulturaktivist

Kvinnor i det offentliga rummet-strategier och överlevnad

Vi diskuterar hur det är att vara kvinna i en offentlig roll och hur man handskas både med problemen och möjligheterna. Behövs en feministisk mediaträning? Samtalsledare Nina Fellman, politiker och journalist och Alva Eriksson

Alva är en av initiativtagarna till projektet 100 Åländska Kvinnor som samlar och synliggör åländsk kvinnlig kompetens. Projektet syftar till att detoxa Åland från ojämställdhet och utmana traditionella hierarkiska normer av kunskap och kompetens.

Kvinnor, makt och ledarskap

Två partiledare och tidigare lantråd vet att särskilda krav ställs på kvinnor i ledande ställning. Hur fungerar makten i en manligt kodad värld, vilka strategier och verktyg behövs för att lyckas? Samtalsledare Camilla Gunell, politiker och tidigare lantråd och Katrin Sjögren, politiker och tidigare lantråd

Workshops pass 2

Dansa Latino

Dansa till glad latinomusik med Laura! Workshopledare Laura Vauras, företagare

Vinprovning

En smakresa med viner från hela världen producerade av kvinnliga vinproducenter. Workshopledare Ella Grüssner, sommelier

Sjung ut!

Använd din röst för att göra dig hörd på ett kreativt vis. Workshopledare Elin Manselin, speciallärare och sångcoach

Strid som en viking

Släpp ut din energi och ha roligt genom vikingarnas stridskonst. Workshopledare Michaela Dahl, vikingakrigare


Programmet i sin helhet

11 Juni

13:00-13:45 Invigning på Kvarnbo Pensionat

14:15-15:15 Workshops pass 1

15:15-15:45 Fika och förflyttning

15:45-16:45 Workshops pass 2

16:45-18:00 Fri tid

18:00-18:45 Apertifkonsert med Ulvens döttrar

19:00 Middag i Vikingabyn med musik och en öppen scen för den som vill göra ett uppträdande

12 Juni

10:00-12:00 Reflekterande vandring